NÄR OCH HUR SÄTTER VI SÄKNINGEN?

February 6, 2021 by No Comments

När man ska beskära en häck beror på arten och dess funktion. Häckar är den plantering som människor använder för att skilja en trädgård från gatan och grannarna och för att ge en trädgård en trevligare utsikt!

Du kan dela häckar i tre stora grupper:

Snabba odlare: Privet, hagtorn, barrträd, buksbom, …
Långsamma odlare: idegran.
Blommande häckar: Forsynthia, Potentilla, jasmin, rosor, medlar, järnek, …
Så du beskär dem också vid olika tidpunkter:

Snabba odlare
mitten av maj till mitten av juni (när de fick sin första tillväxtfotografering på grund av den goda våren)
mitten av augusti till mitten av september. På så sätt har du snyggt trimmade häckar på vintern.
långsamma odlare
Runt mitten av juli
Blommande häckar
Vårblomstrar: beskär så snart som möjligt efter blomningen
Sommar- och höstblomstrar: slutet av mars-april

5 tips för en fylld, tät häck
Det är bäst att beskära häckar på en torr molnig dag så att bladen inte brinner.
Välj en bra sekatör. Om du inte behöver beskära för mycket, välj manuell beskärningssax, fördelen är att du enkelt kan slipa dem själv.
Om du har större häckar är det bäst att välja elektriska häcksaxar eller en som går på batteri.
Om det är svårt för dig att raka dig rakt, häng ett rep bredvid häcken på två insatser som du håller fast i marken. För om du tittar noga på en häck är det inte alltid lätt att raka rak.
Med unga häckar har du mer specifika regler:
Boxwood, liguster, Lonicera, palaurier, hagtorn (det är de snabba odlarna igen). Beskär den tillbaka 1/3 av sin längd efter plantering. Under det andra året, beskär de nybildade bitarna med hälften. Beskär sedan regelbundet tills önskad storlek och form har uppnåtts.
Bok, hornbeam, barrträd, järnek, barlind (långsammare odlare). Du beskär höjden först när du har fått rätt höjd. Trimma sidorna två gånger under det första året tills du har fått önskad bredd. På så sätt växer växterna bättre och du får fylligare växter. När den är fullvuxen gäller den långsamma beskärningsregeln: beskär en gång om året i juli.
För häckar (förutom buksbom och idegran), se till att sidorna är färdiga något snett. På detta sätt får de nedre grenarna tillräckligt med ljus så att de förblir mer gröna. Trimning i en pyramidform är också bra för att förhindra att häcken “faller upp”.
Den vackra häcken är resultatet av rätt beskärningsteknik, rätt timing och även det använda materialet!

Häckens funktion
Du köper och planterar en häck i funktion av miljön, jorden och framför allt vad du vill uppnå. En sluten häck? En som förblir vintergrön? Beskärning formar häcken och det finns inga allmänna regler för när man ska beskära. Boxwood kräver mycket beskärning, åtminstone om du vill få en fin form. Du kan begränsa en vintergrön häck till två grundläggande beskärningssessioner. På våren för att förbereda häcken för tillväxt, på hösten för att hålla häcken vacker för vintern. Däremellan kan du beskära beroende på typ och väderförhållanden.
Regelbundenhet
Det är viktigt att beskära din häck regelbundet. På så sätt undviker du problem. Det finns arter, som de flesta barrträd, som gillar att beskäras och därför ser väldigt vackra ut. Om du väntar för länge kan bruna fläckar eller kala utrymmen växa i din häck. Hantverk och kunskap behövs sedan för att få det rätt igen. Vanligtvis rakar de häcken så bra som bar och hoppas att det kommer att vara okej med tiden. Andra arter har mindre problem med det. Kort sagt, det finns i princip ingen allmän regel för beskärning av häckar.

Det mest idealiska är att du köper planteringsmaterialet från en bra växthandel, som leder dig med all nödvändig information till det bästa valet. För glöm inte att små häckplantor blir stora och kräver mer underhåll än du någonsin misstänkt. Bra råd och kunskap hjälper dig att uppskatta om den häck du tänker på kommer att vara tillfredsställande. Inte bara när det gäller utseende, utan även när det gäller underhåll, såsom beskärning.

Beskärning av häckar har därför inga fasta regler, men det är en viktig del av din häcks livslängd. Den vackra häcken är resultatet av rätt beskärningsteknik, rätt timing och även det använda materialet! Återigen, var väl informerad när du köper och beskärningen blir ett nöje!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *