Havearbejde For begyndere

May 3, 2021 by No Comments

Du har altid ønsket at have, og du drømmer stille og roligt om en have fuld af blomstrende blomster og sunde planter. Kun de grønne fingre, som du kan gøre drømmehaven til en realitet med, mangler stadig. Havearbejde for begyndere kan være vanskelig, men med disse syv enkle trin er din drømmehave tættere end nogensinde!

Følg nedenstående trin og pas ikke kun på en smuk have, men lær også, hvordan du holder den smuk og nem at passe på. Ingen svære begreber, men nyttige tip og tricks. Hvornår kommer du i gang?

De 7 trin: Havearbejde for begyndere
Læs nedenstående trin og gå til den smukke have!

Trin 1: Ved, hvor du bor
Lad os starte i starten: hvor bor du? Da du læser denne artikel, skønner jeg, at der er en god chance for, at du bor i Holland eller det omkringliggende område. Hvis du vil udvikle dine grønne fingre, er det klogt at tænke over, hvor du bor. Det, der betyder noget her, er klimaet, hvor din have ligger. Ikke alle planter kan lide det skiftende hollandske vejr, der er forårsaget af det moderat maritime klima. Så vær opmærksom på vores klima.

Heldigvis kan de ‘normale’ udendørs planter, som du kan købe i havecentre, modstå det hollandske vejr. Hvis du foretrækker at have noget eksotisk i din have, bedes du høre det. Det er ikke umuligt at dyrke et palme i Holland, men sørg for at købe den rigtige. I dag er der flere tropiske planter, der dyrkes specielt til vores klima.

Ud over at tage højde for klimaet i vores land er det også vigtigt at se på placeringen af ​​din have. Har du en sydvendt have? Så er det klogt at bede havecentre om planter, der kan modstå fuld sol. Ikke alle planter er egnede til dette. Det samme gælder for en skyggefuld have. Her bliver du nødt til at bruge planter, der kan overleve godt uden meget sol. Se nøje på oplysningerne om planter og blomster. I tvivlstilfælde er det bedst at spørge!

Trin 2: Værdien af ​​din jord
Ikke alle grunde er de samme. Dit land kan endda adskille sig fra din nabo! En vigtig egenskab ved jord er pH-værdien. Dette er jordens surhedsgrad. Det er vigtigt at kende pH-niveauet, før du vælger de rigtige planter til din have. Det kan virke kompliceret, men det er virkelig let! Du kan nemt måle pH-værdien med en jord-pH-test. Disse tests er tilgængelige i forskellige havecentre og er nemme at bruge. Du vil være en kender af din egen jord på ingen tid!

Hvad siger en sådan pH-værdi faktisk, og hvad betyder det for din have? PH-værdien er angivet mellem 1 og 14. Jo lavere tal, jo surere er jorden. Det varierer pr. Planteart, om de trives i en sur eller mindre sur jord. En neutral jord har en pH-værdi på omkring 7. Men hvad hvis pH-værdien er lavere eller højere?

Når dit pH-niveau er under 7, er jorden sur. Hvis det er nødvendigt, kan du øge surheden ved at drysse kalk på jorden. Når der er en høj pH-værdi, er det desværre svært at sænke det. Den bedste ting at gøre i dette tilfælde er at plante planter, blomster og træer, der ikke har noget imod en mindre sur jord. Heldigvis er en høj pH-værdi sjælden, da jord forsurer sig selv og dermed har en lavere pH-værdi.

Hvilke planter til hvilken jord?
Du kan altid kontrollere i havecentre og på internettet, hvilke planter der kan lide meget sur eller moderat sur jord. For eksempel er der planter, der foretrækker en sur jord, og som det ikke er nødvendigt at hæve pH-værdien for. Rhodondendron, lyng, hortensia, camellia og campanula er eksempler på planter, der kan lide en sur jord. For flere planter, der er egnede til en jord med en lav pH-værdi, skal du klikke her. De fleste planter foretrækker imidlertid en neutral eller let sur jord. Tænk for eksempel på etårige planter, roser og græsser. Hvis du er i tvivl, så spørg havecentret, hvilke planter der er egnede til surheden i din jord.

Trin 3: Nemme planter
Hvis du vil lysne din have op, er det smart at starte med lette planter. Vi forstår, at du bliver begejstret nu, da du ved, hvilke planter der kan vokse godt i din have, men lad os bygge det trin for trin. Derfor anbefaler vi, at du starter med planter, der ikke kræver meget pleje for at trives. For eksempel kan du begynde at plante grøntsager! Disse vokser hurtigt og er gode til at øve dine havearbejdsfærdigheder. Fordi du ser hurtige resultater, ved du, om du har det godt eller ej. Med nogle andre planter kan det tage måneder, før du er klar over, om du har brugt den rigtige pleje.

Og at se resultater så hurtigt som muligt er nøjagtigt hvad du vil, ikke? På denne måde kan du langsomt arbejde mod de sværere planter. Andre nemme planter at prøve at starte med er forårsløg og sommerfuglbuske.

Trin 4: Start planlægningen!
Du har fundet pæne planter, der passer til det hollandske klima, elsker jordtypen i din have, og som er nemme at vedligeholde. Så er det tid til at plante dem i haven! Når du begynder at plante planter, skal du på forhånd vide, hvilke planter du har at gøre med. Kan planten lide solen, eller gør det ikke? Vokser planten stadig meget, eller forbliver den mere eller mindre, som den er? Placer planten, hvor den vil føle sig godt. Du kan plante en soltilbeder i den del af haven, hvor solen altid skinner, og den noget genert plante, du lægger nær hegnet, hvor der næsten altid er skygge. Hvis planter vil vokse meget, skal du holde plads omkring planten. Dette giver det mulighed for faktisk at vokse ind i den smukke plante, den er!

Det er også vigtigt at tage højden af ​​planterne i betragtning. Eller hvor højt de bliver. De mindre planter kan lide det på kanterne af haven eller foran. Det er bedre at placere høje planter bag i haven. På denne måde fjerner de ikke lys fra de lidt lavere planter, og du kan se alle planter så naturligt!

Trin 5: De rigtige værktøjer
For at kunne plante dine planter er det nyttigt at købe haveværktøj. De behøver ikke at være komplicerede værktøjer, ofte er et par enkle grundlæggende haveværktøjer tilstrækkelige. Nedenfor finder du en liste over værktøjer, der er nyttige at have, når du vil passe på din have:

Havehandsker: Disse findes i mange forskellige former og størrelser. Sørg for, at de passer ordentligt. Andre funktioner, der kan tilføjes, er en ru inderside for et godt greb, en vandtæt inderside og / eller en åndbar top. Du kan gøre det så vanvittigt, som du vil. Eller kig på Alstu.nl, et produktanmeldelseswebsted, hvor de f.eks. Også sammenligner de bedste havehandsker.
Hoe: Nyttig til at skære ukrudt fra rødderne. På denne måde kan du nemt fjerne ukrudtet. Derudover løsnes jorden straks.
Haveskovl: Du kan bruge skovlen til at lave huller i jorden, hvor du vil lægge planter. Eller du kan bruge det, når du vil flytte planter eller fjerne ukrudt.
Haveslange: Uanset hvor dejlig en vandkande er, hvis du har en stor have, er en haveslange meget flot. På denne måde kan du let vandre planterne foran og bag i haven uden at skulle gå og få vand igen og igen.
Beskæresaks: Navnet siger alt: du bruger disse sakse, når du beskærer. Når du har stauder i din have, vil du beskære nogle af dem på et eller andet tidspunkt. Beskæresaks er praktisk her. Disse ekstra stærke og skarpe saks skærer let gennem grene!
Rive: Hvis du f.eks. Vil befrugte eller dreje din jord, kan du bruge en rive til dette. Sørg for, at du har en metalrive til disse job. Plastriver er også tilgængelige, men disse fungerer bedre til at rive faldne op om efteråret og vinteren.
Du kan udvide denne liste med så mange haveværktøjer, som du vil, men disse værktøjer er mere end nok til grundlæggende havepleje.

Trin 6:
Som en nybegynder gartner er det undertiden svært at holde øje med, hvilken vedligeholdelse du skal udføre, hvornår og på hvilke planter. Mens du måske har afslappede planter, har disse også brug for pleje, når årstiderne skifter. Hold derfor en plantekalender, hvor du tydeligt skriver ned, hvad du skal gøre, og hvornår. Dette er en måde at holde styr på dette, og på samme tid hjælper det dig med at forbedre din have og grønne fingre! Du kan selv lave plante- eller havekalenderen, eller du kan bruge en eksisterende kalender som vejledning.

I januar og februar er det ofte lidt mere støjsvagt. I disse måneder vokser der lidt, og det er især vigtigt at holde øje med, om planter fryser. I de følgende måneder begynder planter at blomstre igen, og du kan plante nye planter. I sommermånederne er det vigtigt at forberede haven til sommeren og holde den kølig og fugtig. Om efteråret og i begyndelsen af ​​vinteren er det allerede tid til at forberede haven til vinteren. Med en praktisk havekalender kan du være sikker på, at du aldrig springer nogen trin over!

Trin 7: Fortsæt det!
Du kender nu det grundlæggende i havearbejde! Det er derfor vigtigt at vide, hvilke planter der kan modstå klimaet godt, og hvilke der trives i din jordtype. Så er det nyttigt at starte med planter, der ikke kræver meget pleje.Sådan kan du roligt oplyse din have

din, vænne dig til havearbejde og skift senere automatisk til den sværere plante.
Når du har planterne, er det nyttigt at se, hvor du skal placere dem. Lav en plan for dette og tag højde for det rum, som hver plante har brug for. Også store planter bør ikke overskyde de små planter, så giv de små planter plads.

Det er smart at have alle de nødvendige værktøjer hjemme på forhånd. I starten er et par grundlæggende værktøjer nok; du kan altid tilføje yderligere værktøjer senere. Når alt er på plads, skal du tage højde for havekalenderen og vedligeholde alt ordentligt! Bliv ved! Hvis du holder dig til din havekalender og frem for alt holder ud, selvom en plante ikke gør hvad du vil i et stykke tid, vil du bemærke, at du mestrer havearbejde på ingen tid. Også når det kommer til havearbejde: vedholdenhed vinder!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *